Waardevolle verhalen

Vlak voor het begin van de pandemie ontmoeten ouders van jonge kinderen elkaar in de wijken de Bouwen, de Venen en de Wiken in Drachten – tijdens de bijeenkomsten ‘Samen opgroeien in de wijk’. Deze wekelijkse bijeenkomsten vormen een kans voor ouders om elkaar te steunen en elkaar tips te geven.

De bijeenkomsten groeien uit tot een plek van ontmoeting, waar mooie contacten worden gelegd.

Zeker nú is het belangrijk voor ‘jonge’ ouders om er even uit te zijn en hun ervaringen met anderen te delen, ziet Chantal Obbink. Zij organiseert namens M.O.S. de opvoedondersteuning en bijeenkomsten van ‘Samen opgroeien in de wijk’. De ouders kunnen elkaar en de vaste begeleider vragen stellen over de opvoeding van hun kinderen. De bijeenkomsten groeien uit tot een plek van ontmoeting, waar mooie contacten worden gelegd. Ouders zien elkaar daarna ook buiten de bijeenkomsten en moeders, die elkaar tijdens een van de eerste bijeenkomsten hebben ontmoet, zijn inmiddels goede vriendinnen geworden. Het feit dat deze ouders hun ei bij elkaar kwijt kunnen, maakt een groot verschil. Het zorgt niet alleen voor nieuwe kennis, maar ook voor nieuw zelfvertrouwen!

Het team Opvoedingsondersteuning voert naast de bijeenkomsten ‘Samen opgroeien in de wijk’ ook de Stapprogramma’s uit. Hierbij worden samen met begeleiders de vragen van van ouders doorgenomen en indien nodig, worden ouders doorverwezen naar passende hulp. Volgens de ouders biedt het programma een schakel van begrip en verbinding, inmiddels worden er in Smallingerland al 120 ouderbijeenkomsten per jaar gehouden. Ook wordt er 30 keer per jaar hulp aan huis geboden, waarbij ouders in de vertrouwde omgeving van hun eigen thuis met hun kinderen aan de slag kunnen gaan. Jaarlijks nemen 75 gezinnen deel aan het programma, waarbij ze geholpen worden tijdens zowel de ouderbijeenkomsten als in de vertrouwde omgeving van thuis. De tips van de begeleiders helpen de ouders enorm bij het opvoeden van hun kinderen, ze leren hoe ze hun kinderen positief kunnen stimuleren en hebben plezier in activiteiten als knutselen en voorlezen.

Het helpt ouders de bijeenkomst op een vast moment in de week te houden – mét dezelfde begeleider.

Chantal merkt dat het ouders helpt, de bijeenkomsten van ‘Samen opgroeien in de wijk’ op een vast moment in de week te houden – mét dezelfde begeleider. Met een vaste begeleider per locatie is de drempel laag en daardoor blijft het voor ouders een comfortabele ervaring waar ze ook écht verder mee komen. Chantal biedt vanuit het project extra ondersteuning. Bij haar kunnen de ouders ook terecht voor instructiematerialen, waarmee ze thuis aan het werk kunnen.

Door ‘Samen opgroeien in de wijk’ doen ouders nieuwe energie en zelfvertrouwen op, verbetert de opvoeding voor hun kinderen én levert het hun nieuwe vriendschappen op. Zo zie je maar hoe belangrijk het delen van ervaringen en échte aandacht kan zijn!